Diákújság

Riport Pogány Tanárnővel!

Enikő Pogányová Riport Pogány Tanárnővel! Riport Pogány Tanárnővel! Enik   Pog  nyov1. Mi ösztönözte arra a tanárnőt, hogy pedagógus legyen?

Már gyerekkoromban is vonzott ez a terület. A gimnáziumi évek alatt az orvosi kar és a pedagógiai pálya merült fel. Aztán mégis a tanítás mellett döntöttem. Úgy gondoltam,mivel szeretem a gyerekeket, így egyszerre tudok foglalkozni az oktatásukkal és a nevelésükkel. De sajnos, ez a mai világban egyre nehezebb.

2. Melyik iskolában végezte a tanulmányait?

A gimnázium befejezése után Kassán a Šafarik Egyetem természettudományi karán tanultamtovább fizika – kémia szakon.

3. Miért éppen a fizika – kémia szakot választotta?

Már a gimnáziumban a kémia tanárom, aki egyben az osztályfőnököm is volt, többünket az osztályból a kémia szak felé irányított. Igaz, akkor a kémia mellé a biológiát választottam, de túljelentkezés miatt átirányítottak a fizikára, amit természetesen nem bántam meg.

4. Mindig is tanár szeretett volna lenni?

Egy rövid ideig felmerült az orvosi pálya is, de erősebb volt a pedagógia.

5. Milyen osztályokban tanít?

A pályám elején szakiskolai és szakközépiskolai osztályokat egyaránt tanítottam. Később már csak szakközépiskolai diákokat, jelenleg ismét három – és négyéves szakon tanuló diákokat tanítok, és természetesen a felépítményi képzésben is részt veszek.

6. Szereti a munkáját?

Igen, bár az utóbbi időben egyre inkább foglalkoztat az a kérdés: Meddig lehet ezt így csinálni? Ugyanis rengeteg energiát és időt fektetek bele az órai felkészülésekbe, hiszen tudjuk, hogy az elektronikus portálunk anyagokkal való feltöltése nem egyszerű feladat, és emellett egyéb más teendők is vannak. A tanulók viszont ennek a befektetett energiának a töredékét sem adják vissza. Sajnos sikerélményről nagyon keveset beszélhetünk. Ehhez természetesen a pedagógus, társadalomban betöltött szerepköre és meg nem becsülése is hozzájárul.

7. Miért éppen a királyhelmeci szakközépiskolát választotta munkahelyének?

Az egyetem befejezése után két iskolába küldtem el a jelentkezésemet, és mivel éppen abban az időben indult el ezen az iskolán a szakközépiskolai képzés, az intézménynek szüksége volt fizika-kémia szakos tanárra, ezért felkértek, hogy vállaljam el ezen tantárgyak tanítását. Ez kezdő pedagógus számára kihívás volt, hiszen mindkét tantárgyat szakiskolai –és szakközépiskolai osztályokban is taníthattam, sőt osztályfőnök is lettem.

8. Azóta nem is volt más munkahelye?

De, igen. Volt egy nyolc éves időszak az életemben, amikor Magyarországon, a sátoraljaújhelyi testvériskolánkban voltam óraadó, később főállású fizikatanár, de ez alatt az idő alatt mindvégig tanítottam itthon is.

9. Mennyire volt ez más, mint Szlovákiában tanítani? Mire emlékszik vissza legszívesebben

ebből az időszakból?

Abban az időszakban terjedtek el a magyarországi iskolákon a különböző EU-s pályázatok, az interaktív táblák – ezeknek a használatával az elsők között ismerkedhettem meg. Ott is sokrétű volt a feladatom: a tanítás mellet részese voltam a szakiskolai fejlesztési programnak, a pedagógus-értékelésnek, érettségi vizsgaelnöki feladatkört láttam el, emelt szinten érettségiztettem, részt vettem a kompetenciamérésben. De amire a legbüszkébb vagyok –bát lehet, hogy ezt valaki nagyképűségnek tartja – külföldiként (szlovákként, mert ott csak ígyneveztek) kétszer lettem az iskolán az év pedagógusa.

10. Mit szeret a tanításban?

A gyerekeknek ismeretanyagok tudok átadni, az órai munkába való bevonásukkal közösen meg tudjuk válaszolni a körülöttünk lévő világ és a tudomány egy-egy kérdését.

11. Azon kívül, hogy fizikatanár, egyben nevelési tanácsadó is. Ehhez kapcsolódik utolsó

kérdésem: A diákok többsége a középiskola után inkább tovább tanul, vagy dolgozni megy?

Minden évben vannak diákok, akik továbbtanulnak főiskolákon illetve egyetemeken – sajnos belőlük van kevesebb. Próbálom mindig arra ösztönözni a diákokat, hogy ne hagyják ki az életükből az egyetemi éveket, ha másért nem is, azért mindenképp, hogy még egy végzettséget igazoló dokumentummal a kezükben, talán nagyobb az elhelyezkedési lehetőségük. Példaként említem meg, és talán a többiek buzdítására, hogy szakközépiskolai végzettséget szerzett diákjaink közül ma többen pld. gépészmérnökök, villamosmérnökök,közgazdászok, külföldi cégeknél programozók illetve pedagógusok.

12. Köszönöm a beszélgetést!

Szívesen, én is köszönöm a megtiszteltetést és a lehetőséget!

Hozzászólás

Thanks for submitting your comment!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..